Cseh Katalin ledobta a cukiságbombát, de még ez is ellenszenvesre sikeredett

Van, akinek még ez sem áll jól.

Nagyanyáink idején még azt tartották, hogy az állapotos nőnek “kettő helyett” kell ennie, ettől lesz fejlett, egészséges kisbabája. Manapság inkább önmérsékletre, sőt, túl sok hízás esetén diétára bíztatják a kismamákat. Az MTI híre viszont arra figyelmeztet, hogy ez utóbbi is komoly veszélyt jelenthet a magzatra, különösen ha az egyébként igen népszerű szénhidrátszegény módszert választják.
A Birth Defects Research című szaklap csütörtöki számában publikált tanulmány alapján a kevés szénhidrátot fogyasztó várandósoknak 30 százalékkal nagyobb eséllyel született gyermeke velőcső-rendellenességgel, többek között nyitott gerinccel vagy súlyos, életveszélyes agyhiánnyal (anenkefália), mint azoknak, akik nem korlátozták a szénhidrát-fogyasztásukat. Ez az első kutatás, amely az alacsony szénhidrátbevitel és a velőcső-rendellenességek összefüggését vizsgálta.
„Azt tudtuk, hogy a fogamzást megelőző és azt környező időszak anyai étrendje jelentős szerepet játszik az embrió fejlődésében. Az újdonság az, hogy megállapítottuk, a meglehetősen népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta 30 százalékkal növeli a magzati gerinc-rendellenességek esélyét" – mondta Tania Desrosiers, az Észak-Karolinai Egyetem közegészségügyi karának kutatója.
A folsav alapvető vitamin, amely minimalizálja a gerinc-rendellenességek kockázatát. Az amerikai nők több mint 20 százalékának vérében kisebb a folsav koncentrációja, mint amennyi a megelőzéshez kellene, ezért az Élelmiszer– és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) 1998 óta megköveteli, hogy a gabonakészítményeket folsavval gazdagítsák. Desrosiers és kollégái kimutatták, hogy a kevés szénhidrátot fogyasztó nők folsavbevitele kevesebb mint a fele a többiekének. Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ (CDC) minden nőnek, aki gyerekvállalásra készül vagy már várandós, napi 400 mikrogramm folsav bevitelét ajánlja.